JazzkonserttiRiverside Jazz

Black Motor – Akustinen jazz sai uusia ystäviä

Black Motor Tornion Kerholla 7.11.2013
Black Motor Tornion Kerholla 7.11.2013. Kuva: Jukka Piiroinen

Riverside Jazzin puheenjohtaja Pekka Oinonen kirjoittaa Black Motorin Tornion keikasta:

Musiikillinen matka Black Motorin kanssa Tornion Kerholla eilen (7.11.2013)vei kuuntelijan vierailulle neljään maanosaan!

Eilinen Black Motorin konsertti Torniossa osoitti jälleen kerran, kuinka vahva ja taitava esiintyjä voi viedä kuulijan mukanaan sfääreihin jopa hiljaisena arki-iltana. Tamperelainen Black Motor sai yleisönsä hiljentymään ja siirtymään kanssamatkustajaksi yli mannerten rajojen. Kun tuli viimeisen kappaleen ja encoren aika, oli perille saavuttu herkissä, mutta samalla riemukkaissa tunnelmissa. Musiikille ensikertalainenkin: Tätäkö on ”free” jazz?

Jos et ollut paikalla, voin mainita, että trio pitää kuulla livenä, sen musiikkia ei voi, eikä pidäkään karsinoida, sen verran laajan spektrin yhtyeessä 9 vuotta soittaneet ja levyttäneet Simo Laihonen (rummut ja lyömäsoittimet), Sami Sippola (saksofoni) ja Ville Rauhala (kontrabasso) soitossaan ja ilmaisussaan hallitsevat.

Simo Laihonen (rummut ja lyömäsoittimet), Sami Sippola (saksofoni) ja Ville Rauhala (kontrabasso) . Kuva: Jukka Piiroinen
Simo Laihonen (rummut ja lyömäsoittimet), Sami Sippola (saksofoni) ja Ville Rauhala (kontrabasso). Kuva: Jukka Piiroinen

Oma musiikki (kymmenkunta levyllistä yhdeksän vuoden ajalta) on pääosassa, ja usein osa ”maailmanmateriasta” syntyy lavalla, niin nytkin. Seassa kuulimme klassikoita ja vaikutteita vuosikymmenten varrelta, mutta niissä oli oma, tunnistettava, taidokas ja herkkä, vaan ei taiteileva, korostus.

Soitinten notkea ja ilmava käsittely ei asettanut rajoja, olipa kyseessä afrikkalainen, amerikkalainen, eurooppalainen, tai idästä ja Aasiasta rytmistä ja musiikillista juonta ja maustetta ammentava keitos, tarvitseehan musiikkimatkalainen ravintoakin! Jälleen kerran, musiikin analyysin sijaan suosittelen siitä nauttimista!

Seuraavaksi siis tallenteiden pariin, ja koska Black Motorin levytetty tuotanto koostuu mielestäni hyvin monipuolisesta ja laaja-alaisesta materiaalista, ja suosittelen välitöntä tutustumista niistä viimeisimpiin. Diggarille tiedoksi, että niitä löytyy myös vinyylinä.

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *