Yhdistyksen historiaa

Yhdistyksen perustaminen

Riverside Jazz perustettiin jatkamaan Torniossa aikoinaan konsertteja järjestäneen ja sittemmin hiipuneen Rajajatsi-yhdistyksen toimintaa. Kalottjazz & Blues-festivaali oli tuolloin pikkuhiljaa laajenemassa ja festivaalin järjestelyiden tueksi tarvittiin rekisteröity yhdistys. Yhdistyksen sääntöjä valmisteli kolmen hengen työryhmä, Jukka Piiroinen, Pentti Kaarlela ja Pekka Ahvenjärvi. Työryhmä keksi myös yhdistykselle nimen. Yhdistyksen perustava kokous pidettiin Kerhoravintolan kabinetissa 25.10. 1989. Vastaperustettu yhdistys liittyi heti alussa Suomen Jazzliiton jäseneksi.

Konserttitoiminnasta

Riverside Jazz aloitti heti konserttien järjestämisen. Ensimmäinen konsertti oli Juhani Aaltosen kvartetin konsertti Tornion kaupunginhotellissa. Kaupungihotelli olikin aluksi yhdistyksen konserttien pitopaikka, mutta varsin pian toiminta siirrettiin pieneen ja intiimiin Kerhoravintolaan, josta tuli vähitellen Tornion jazzklubi. Konserttityyppisiä tilaisuuksia on järjestetty myös Seminaarin koulun auditoriossa. Bluesia ja fuusiojazzia järjestettiin aikanaan myös Jesperi-klubilla. Syksyllä 1999 kokeilimme myös Aineen taidemuseota, josta Kalottjazz & Blues festivaalilla on ollut hyvät kokemukset. Kun Lapppian hieno Musiikkitalo valmistui, yhdistys järjesti suurimman osan konserteistaan siellä.

Vuosien varrella Riverside Jazz on tuonut torniolaisten korvien ja silmien eteen pitkän rivin jazzin huippuja. Varsinkin kotimaisen jazzin parhaimmisto on ollut hyvin esillä, kiitos Suomen Jazzliiton kiertuetoiminnan, mutta myös useita ulkomaalaisia on tänne saatu eri puolilta maailmaa. Suomalaisista mainittakoon vaikka esimerkiksi Juhani Aaltonen, Severi Pyysalo, Jukka Perko, Heikki Sarmanto, Jukka Linkola, Seppo Kantonen, Jarmo Savolainen, XL-yhtye ja Eero Koivistoinen. Kansainvälistä väriä Tornion musiikkitarjontaan ovat antaneet mm. Jerry Bergonzi, Tomasz Stanko, Anders Bergcrantz, Krister Andersson, Lembit Saarsalu sekä Vapaat äänet-projektin kautta tänne tiensä löytäneet Kartet-yhtye, François Corneloup ja Sylvain Kassap.

Valtakunnalliset jazzpävät 2007

Riverside Jazz järjesti vuoden 2007 Valtakunnalliset Jazzpäivät, joka on Suomen Jazzliiton jäsenyhdistysten vuosittain järjestämä pikkufestivaali. Jazzpäivien yhteydessä jaettavan Yrjö-palkinnon sai Torniossa rumpali, tuottaja, säveltäjä, dj Teppo Mäkynen. Palkinnoksi hän sai valokuvaaja Jaakko Heikkilän Kukkolankoski-aiheisen valokuvan.

Kalottjazz & Blues Festival

Kalottjazz & Blues Festival on koko ajan ollut yhdistyksen toiminnan toinen tärkeä painopiste. Riverside Jazz kuuluu festivaalin järjestelytyöryhmään ja osaltaan vastaa tapahtuman suunnittelusta, järjestelyistä ja taloudesta. Yhdistyksessä on kuitenkin koko ajan oltu sitä mieltä, että pimeän talviajan piristäminen ja kotikaupungin kulttuuritarjonnan monipuolistaminen on kaupunkilaisten kannalta vähintäänkin yhtä tärkeää kuin yhteen kiihkeään festivaaliviikonloppuun keskittyminen.

Yhdistyksen puheenjohtajat
Jukka Piiroinen 1989 – 2007
Markku Raikaslehto 2008 – 2009
Susanna Söder 2009 – 2012
Jussi Leipälä 2010 – 2012
Pekka Oinonen 2013 – 2019
Jukka Lamminen 2019 – 2023
Petri Rankka 2024 –

Share

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *